Účetnictví obecně prospěšné společnosti - chráněné dílny - se zaměřením na fázi založení firmy - Bauerová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je popsat postup založení obečně prospěšné společnosti. Součástí je analýza problémů spojených se zakládáním společnosti i s jejím dalším fungováním. Práce je rozdělena na dvě části. První část, čerpaná z odborné literatury, obsahuje vymezení základních pojmů neziskového sektoru a problematiky založení obecně prospěšné společnosti. Praktická část se zabývá společností Lemniskáta ? život bez bariér, o. p. s. Je zaměřena převážně na fáze založení a vzniku této společnosti. Konkrétně jsou přiblíženy zakládací dokumenty potřebné k vzniku a počáteční financování. Další kapitolou je účetnictví společnosti a jeho principy. Text by měl sloužit také mimo jiné jako pomůcka při zakládání obecně prospěšné společnosti a následném začátku provozu.
Accounting Public Service Company - a sheltered workshop - focused on the phase of establishing the company
Keywords: Neziskový sektor; obecně prospěšná společnost; založení společnosti; Non profit sector; Public service corporation; Establishing corporation