Podzemní biomasa ostřice štíhlé (Carex acuta) v travinném mokřadu - Nešpor, Marek (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je součástí projektu GA ČR P504/11/1151"Úloha rostlin v bilanci skleníkových plynů ostřicového slatiniště". Cílem práce je zhodnotit sezónní dynamiku podzemní biomasy ostřice štíhlé v modelovém travinném mokřadu (Mokré Louky u Třeboně). Odběry podzemní biomasy byly provedeny destruktivní metodou. V roce 2014 byly stanoveny čtyři odběry, při každém byla vybrána tři odběrová místa. Z každého místa byly odebrány pomocí rýče tři bulty ostřice štíhlé (Carex acuta) a tři vzorky zeminy v bezprostředním okolí odběru bultu. Živé kořeny převažovaly nad odumřelými ve všech odběrech. Jejich celková hmotnost v průběhu roku mírně kolísala . Poměr živých kořenů vůči odumřelým se výrazně nelišil. V bultu se vyskytovalo větší množství živých kořenů než pod bultem. Vodní kořeny tvořily pouze malou část živých kořenů v bultu ve všech odběrech. Výrazné zvýšení celkové hmotnosti kořenů v odběru 21.10. 2014, v porovnání s odběrem 5.8. 2014, bylo způsobeno větším podílem podzemních částí ostatních rostlin. Nadzemní části odnoží v průběhu roku rostly a přibývaly na hmotnosti. Největší hmotnost odnoží byla zaznamenána 5.8. 2014. Při jarním odběru 25.3. 2014 nebyly zaznamenány žádné odumřelé odnože. Hmotnost odumřelých odnoží byla převážně podobná ve všech odběrech. Objemový obsah vody půdních válečků v (%) byl zpravidla vyšší ve vrchních vrstvách půdy. Oběmová hmotnost půdy byla téměř shodná na všech odběrovýchlokalitách, až na vrchní vrstvu na lokalitě 1, kde byla průměrná oběmová hmotnost půdy znatelně nižší.
Below-ground biomass of Carex acuta in a graminoid wetland
Keywords: mokřad; mokřadní vegetace; podzemní biomasa; kořen; oddenek; Carex acuta.; wetland; wetland vegetation; underground biomass; root; rhizom; carex acuta.