Non-systematic differences between British and American pronunciation - Šmahová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá nesystémovými rozdíly mezi britskou a americkou výslovností. Začátek práce je věnován historickému pozadí, na němž došlo ke vzniku americké angličtiny, a způsobům, jak se tyto dvě varianty angličtiny vzájemně ovlivňovaly. Dále jsou zde popsány systémové rozdíly mezi současnou britskou a americkou výslovností, jejichž vytyčení pomůže určit hranice právě s těmi nesystémovými. Vzájemné srovnávání odlišností bude probíhat na základě výslovnostních norem, tj. Received Pronunciation pro britskou a tzv. General American pro americkou angličtinu. Hlavní část práce bude věnována identifikaci izolovaných příkladů odlišností, které vyplývají z nepravidelnosti mezi oběma systémy. Součástí práce je abecední seznam přetranskribovaných slov, vlastních jmen či geografických názvů, uspořádaný podle odlišnosti v oblasti segmentální a suprasegmentální.
Non-systematic differences between British and American pronunciation
Keywords: Systémové rozdíly; nesystémové rozdíly; Received Pronunciation; General American; segmentální oblast; suprasegmentální oblast; Systematic differences; non-systematic differences; Received Pronunciation; General American; segmental area; suprasegmental area