Zhodnocení současného stavu arboreta Vimperk - Hubáček, Jakub (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá stavem a inventarizací arboreta Vimperk a dalších dvou významných ploch zeleně v tomto městě. Představuje význam zeleně v životním prostředí a její kladné a záporné funkce. V části práce je také vysvětleno několik pojmů vztahujících se k dané problematice. Součástí práce je nastínění historie města, historie střední lesnické školy, při které bylo arboretum založeno a historie samotného arboreta a dalších dvou ploch zeleně. Informace o klimatických poměrech ve Vimperku jsou čerpány přímo z materiálů amatérské meteorologické stanice ve Vimperku, další přírodní podmínky jsou zhodnoceny dle literatury. V závěru práce je popsáno několik zvláště významných druhů dřevin, které se v arboretu pěstují.
Evaluation of contemporary state of the arboretum in the Vimperk town (Southern Bohemia).
Keywords: arboretum; inventarizace; Vimperk; arboretum; inventory; Vimperk