Role radiačního monitoringu a dozimetrického zabezpečení v první fázi lokální radiační mimořádné situace - Vojta, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Používání zdrojů ionizujícího záření v různých odvětvích medicíny, průmyslu, zeměděl-ství a výzkumu v posledních desetiletích stále roste. Jako každá lidská činnost i použí-vání zdrojů ionizujícího záření je spojeno s možností vzniku nehod a havárií. Tyto udá-losti pak mohou vést k poškození zdraví, nebo životního prostředí. Na světě je jen málo oblastí lidské činnosti, kde by se s rozvojem aplikací věnovala taková pozornost zajištění jejich bezpečnosti, jako je používání zdrojů ionizujícího záření. Přesto však nelze riziko vzniku nehod a havárií absolutně vyloučit. V poslední době se také častěji hovoří o možnosti zneužití zdrojů ionizujícího zářní. Řešení těchto mimořádných událostí pak klade na prvotní zasahující vysoké nároky. Jednou ze složek prvotní reakce je HZS ČR, jehož jednotky jsou rozmístěné na celém území ČR. Tato práce má poskytnout jeho příslušníkům takové informace, aby spolu s orgány zajišťujícími radiační ochranu mohli v případě radiační mimořádné události správně zhodnotit situaci a minimalizovat tak její dopady na zdraví, životy, životní pro-středí. Tato práce se zaměřuje na řešení lokálních radiačních mimořádných událostí (např. ne-hoda při přepravě zdroje ionizujícího záření, nález neznámého zářiče). Nezabývá se haváriemi jaderných a jiných zařízení, kdy rozsah havárie a její důsledky mají celostátní dosah. V první části práce jsou charakterizovány základní pojmy v oblasti ionizujícího záření a radiační ochrany. Další část práce je zaměřená na radiační průzkum, monitoring, taktiku zásahu a dozimetrické prostředky. V této části jsou zpracované podklady pro školení a výcvik se zaměřením na včasné rozpoznání radiačního rizika na místě mimořádné události.
The role of a radiation monitoring and a dosimetric provision in the first phase of a local radiation emergency
Keywords: Integrovaný záchranný systém; dozimetrie; radionuklidový zářič; zdroj ionizujícího záření; monitoring.; Integrated Rescue System; dosimetry; radionuclide source; source of ionizing radiation; monitoring.