Důstojnost mentálně postižených lidí z pohledu pracovníků centra - Vávrová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá reflexí zhodnocení lidské důstojnosti při práci s mentálně postiženými v zařízení centra STROOM DUB, o. p. s., ze strany sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách. První část bakalářské práce se zabývá obecným vysvětlením pojmu lidská důstojnost, následně důstojnost lidí s mentálním postižením a význam lidské důstojnosti v křesťanství. Dále bakalářská práce poskytne stručný přehled historie a přiblíží sociální práci s mentálně postiženými lidmi. Druhá část bakalářské práce je zaměřena na centrum STROOM DUB, o. p. s., na jeho vznik a popis, dále na cíle, zájmy a práci centra. Ve stručnosti představí klienty, kteří pobývají v centru celoročně nebo ambulantně, a jejich práci v jednotlivých terapeutických dílnách. Poslední část bakalářské práce se zabývá samotným výzkumem v zařízení, jehož cílem je zjistit, jak přistupují zaměstnanci centra - sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách - ke klientům s mentálním postižením, zda respektují/nerespektují důstojnost lidí s mentálním postižením a jak vnímají tuto interakci.
Dignity of mentally handicapped people from the point of view of the center's staff
Keywords: lidská důstojnost; mentální postižení; důstojnost mentálně postižených lidí; mentální retardace; sociální práce; přístup; respekt; centrum STROOM DUB; dilema; sociální pracovník; pracovník v sociálních službách; klient; hodnoty; tolerance; přijetí; human dignity; mental disability; dignity of people with mental disabilities; mental retardation; social work; approach; respect; STROOM DUB center; social worker; worker in social services; clients; values; tolerance; acceptance