Dilemata sociálních pracovníků pracujících v zařízení pro seniory - Jelínková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá dilematy sociálních pracovníků, kteří pracují se seniory. V teoretické části jsou vydefinovány pojmy jako senior a stáří, základní fyzické a psychické změny, které provázejí toto období. Dále je zde charakterizována problematika sociální práce s touto skupinou. Vhledem k problematice práce se seniory lze předpokládat vznik dilemat. Ta jsou charakterizována podle L. Musila. Při definování výchozích hledisek pro rozhodování jsou v práci popsány také etické směry a jejich využití při rozhodování sociálních pracovníků. Praktická část obsahuje výzkumnou sondu. Ta je koncipována jako pilotní výzkum. Výzkumná sonda zkoumá, zda se sociální pracovníci setkávají s dilematy a jaká dilemata to jsou. Jsou zde shrnuty zjištěné výsledky a uvedeny možnosti změn a úprav ve výzkumné sondě.
Social workers and their dilemmas in the organizations for seniors
Keywords: senior; zdravotní a fyzické změny ve stáří; problematika péče o seniory; dilemata; etika v sociální práci; etický kodex; etické přístupy; senior; health and physical changes in old age; elderly health issues; dilemmas; ethics in social work; code of ethics; ethical attitudes