Les écrits intimes de Charles Baudelaire (journaux intimes et correspondance) - Duchoňová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je analýza publikovaných textů osobní povahy Charlese Baudelaira, významného básníka 19. století, kterého řadíme mezi tzv. Prokleté básníky. Zaměřujeme se na texty autorových deníků a korespondence, v kterých rozebíráme důležité motivy a následně sledujeme, jak se odráží v jeho básnické tvorbě, především v bánické sbírce Květy zla. V této práci nejdříve představíme autorův životopis a literární tvorbu společně s publikovanými texty oobní povahy, následně se věnujeme zásadní části této práce, kterým jsou témata v zmiňovaných denících a korespondenci společně s jejich odrazem v autorově básnickém díle. Výsledky této analýzy jsou shrnuty v samotném závěru práce.
Baudelaire's personal writings (diaries and correspondence)
Keywords: Charles Baudelaire; poezie; deníky; korespondence; Charles Baudelaire; poetry; diaries; correspondence