Účetní uzávěrka a závěrka v neziskové organizaci - Janoviaková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce je zaměřena na nestátní neziskové organizace v České republice. Jejím hlavním účelem je analyzovat postup sestavení účetní uzávěrky a účetní závěrky. Pro analýzu jsou použity účetní záznamy získané prostřednictvím rozhovorů s účetním vybrané organizace Alka Wildlife, o.p.s. Nejprve jsou podrobeny rozboru přípravné práce účetní uzávěrky. Následuje výpočet hospodářského výsledku a zjištění splatné daňové povinnosti účetní jednotky. Dále je sestavena účetní závěrka skládající se z rozvahy, výkazu zisku a ztráty a přílohy, která je následně porovnána s účetní závěrkou vybrané organizace. Na základě provedené analýzy jsou zkoumány nejčastěji se vyskytující účetní chyby organizace. Nakonec jsou navržena opatření k odstranění chyb a zlepšení metod a postupů pro uzavření celého účetnictví za dané účetní období.
The Balancing and the Financial Statements in a Non-profit Organization
Keywords: nestátní neziskové organizace; účetnictví; účetní uzávěrka; účetní závěrka; účetní chyby; non-governmental non-profit organisation; accounting; closing accounts; financial statements; accounting errors