Sto let historie vzdělávání ve Volyni v letech 1912-2012 - Kopka, Ivo (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce pojednává o historii vzdělávání ve Volyni v letech 1912-2012. Vzhledem k rozsáhlosti daného tématu je zaměřena pouze na historii základního školství ve Volyni. Dané časové období, které je zmapováno, je rozděleno na určité časové úseky podle historických etap našich dějin. Ke každému časovému úseku je uvedena stručná charakteristika doby a co se během ní událo v životě školy. V práci jsou popsány změny ve vzdělávacím systému v souvislosti s politickým vývojem, různá výročí, oslavy a změny vyplývající z měnící se doby. To vše mělo své důsledky na činnost školy. V práci jsou také uvedeny určité zajímavosti vyplývající z každé doby a jejich odraz v životě školy. Práce čerpá zejména ze školních kronik a kronik města Volyně. Tato práce by měla přispět ke zmapování dějin školství ve Volyni.
One hundred years history of education in Volyně in the years 1912-2012
Keywords: základní školství; školní výuka; činnost žáků; péče o žáky; přehled žáků; školní oslavy a akce; charakteristika doby; primary education; school teaching; activities of pupils; care for pupils; knowledge of pupils; school celebrations and events; characteristic of period