Vztah filosofie, estetiky a teologie v pohledu některých anglo-amerických autorů - Fojtová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se snaží upozornit na styčné body filosofie, teologie a estetiky, ukázat kde a jak se tyto disciplíny prolínají, a to v pohledu angloamerických autorů. Skládá se ze čtyř hlavních tematických oddílů. První nese název Vztah filosofie, teologie a estetiky, druhý Diskuse v angloamerické estetice, třetí Diskuse v angloamerické filosofii náboženství a umění a čtvrtý Diskuse v angloamerické teologii. Největší důraz klade autorka práce na oblast uměleckou, estetickou, protože právě tato oblast je nám nejbližší. Umění je pro ni základem a inspirací, je klíčem ke spojení pozemského a božského, kulturního a náboženského, jak říká Paul Tillich.
Relations of philosophy, aesthetics and theology in perspective of some Anglo-American authors
Keywords: filosofie; teologie; estetika; philosophy; theology; aesthetics