Obraz života rodiny s osvojeným romským dítětěm - Fuchsíková, Erika (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá výchovou romského dítěte v náhradní majoritní rodině. První část práce popisuje náhradní rodinou péči, problematiku umisťování romských dětí do rodin, činností Střediska náhradní rodinné péče, jeho projektem Naše romské dítě. Dále se tato část věnuje hledání osobní identity romského dítěte, rodičům, kteří se rozhodli osvojit romské dítě a v neposlední řadě samotným romským dítětem. Výzkumná část práce je kvalitativním výzkumem, který jsem prováděla pomocí rozhovorů s rodiči, kteří si osvojili romské dítě.
Image of the life of the family with adopted Romany child
Keywords: Romové; děti; rodina; náhradní rodinná péče; osvojení; výchova; Středisko náhradní rodinné péče; projekt Naše romské dítě.; Romany; children; family; substitute family care; adoption; upbringing; Center of Substitute Family Care; project Our Romany Child.