Masáže proti bolestem zad - ověření sestaveného modelu v praxi - Planková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zaměřuje na informace spojené s bolestí zad a jejím odstraňováním, dotýká se anatomie zádových svalů a kostry páteře, zahrnuje pojem nemoc a bolest. Uvádí do souvislostí poznatky týkající se bolesti zad - příčiny, diagnostiku, následky, léčbu a prevenci a ukazuje možnosti zmírnění bolesti zad formou regeneračních technik, konkrétně masážemi. Nalezneme v ní ucelené poznatky o klasické masáži - historii, definici, účinky, indikace a kontraindikace, hygienu masáže a konkrétní masérské hmaty. Autorka v práci ukazuje možnosti odstranění bolesti zad formou masáží a cviků na zádové partie.
Massage against distress back - check on created model in practice
Keywords: bolest zad; regenerace; masáž; pohyb; cvičení; backache; regeneration; massage; movement; exercise