Interakce zatížení pastviny a druhové skladby porostu - Wagnerová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2023)
V diplomové práci byl sledován vliv zatížení na skladbu trvalého travního porostu na pastvině v obci Pořešínec. V první části diplomové práce byla vytvořena literární rešerše o travních porostech, jejich skladbě, vlivu pastvy a zároveň chování skotu na pastvině. V druhé části pak bylo zpracováno zhodnocení skladby porostu ve 3 obdobích, na jaře, v létě a na podzim. Vliv zatížení a spásání na skladební porost a doporučení, které by mohlo vést ke zlepšení hodnoty píce.
nteraction of grazing load intensity and vegetation species composition
Keywords: trvalý travní porost; pastva; dobytek; grassland; grazing; cattle