Pracovní postupy a úloha radiologického asistenta při diagnostice náhlých mozkových příhod - Kolářová, Martina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá analýzou pracovních postupů radiologického asistenta a jeho úlohou při diagnostice náhlých mozkových příhod. V teoretické části je popsaná anatomie mozku, náhlá mozková příhoda, postupy v její diagnostice a její léčba. Dále je legislativně definován radiologický asistent, jeho pracoviště a jsou popsány přístroje, se kterými pracuje. V neposlední řadě je také krátce popsáno záření, které se vyskytuje při vyšetření pacienta výpočetní tomografií. V praktické části je popsán postup práce radiologického asistenta při diagnostice náhlých mozkových příhod na pracovištích CT, MR a Angiografie. Dále je zaznamenán postup RA a popsáno jeho pracoviště v centru pro cerebrovaskulární péči v nemocnici České Budějovice a nemocnici s Centrem vysoce specializované péče o pacienty s iktem. V diskuzi jsou zhodnoceny výsledky z pozorování těchto pracovišť.
Workflows and the role of radiological assistant in diagnostics of a acute strokes
Keywords: radiologický asistent; náhlá mozková příhoda; výpočetní tomografie; nemocnice České Budějovice; nemocnice s Centrem vysoce specializované péče o pacienty s iktem; magnetická rezonance; radiologist assistant; acute stroke; computed tomography; the hospital in České Budějovice; the hospital with a highly specialized care centre for stroke patients; magnetic resonance