Prostředky pro automatické podávání antidot (autoinjektory) proti nervově paralytickým látkám - Jonáš, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou nervově paralytických látek se zaměřením na aplikaci antidotní terapie pomocí autoinjektoru. Byly použity dva druhy metod. Metoda literární rešerše a metoda kvantitativního výzkumu. Vzhledem k tomu, že pod toto téma spadá spousta informací ohledně bojových chemických látek a konkrétně i nervově paralytických látek, byla tato problematika rozpracována v teoretické části práce. V kapitole současný stav byl za pomoci literárních pramenů vypracován přehled o vývoji autoinjektoru, od prvních zmínek až po současnost. Praktická část práce byla zaměřena na zhodnocení vědomostních znalostí o nervově paralytických látkách u studentů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské Univerzity. Výsledky průzkumu byly získávány metodou kvantitativního výzkumu, pomocí dotazníkového šetření, které obsahovalo celkem 18 vědomostních otázek. Na tyto otázky si mohli dotazovaní vybrat ze dvou až sedmi uzavřených odpovědí, z nichž právě jedna byla správně. Výsledky byly zpracovány jak pro jednotlivé odpovědi, tak pro celkovou úspěšnost správných odpovědí každého z dotazovaných. Z takto získaných výsledku bylo zjištěno, že respondenti projevili kvalitní znalosti tématu nervově paralytických látek. Dále bylo v praktické části použito experimentálního měření časů, za který si jednotliví respondenti zvládli aplikovat antidotum pomocí cvičného autoinjektoru nejprve bez instruktáže a posléze s instruktáží. Touto metodou byla posuzována kvalita návodu na autoinjektoru a ergonomie jeho ovládání. Dosažené časy byly statisticky zpracovány a tyto výsledky, i když dokazují významný rozdíl obou měření, byly vyhodnoceny, jako příznivé.
Means for automatic administration of antidotes (autoinjectors)against nerve agents
Keywords: Antidota; autoinjektor; bojové chemické látky; aplikace antidotní terapie; nervově paralytické látky; Antidotes; autoinjector; chemical warfare agents; application of antidotes therapy; nerve agents