Citová vazba mezi matkou a dítětem nošeném v šátku. - Brandová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá utvářením citové vazby mezi matkou a dítětem. Snaží se ukázat, které matky uplatňují v současné době se rozšiřující způsob péče o dítě - nošení kojence v šátku, "šátkování". V teoretické části popisuje péči o dítě, jakým způsobem probíhá somatický a psychický vývoj kojence a jak se utváří citová vazba mezi matkou a dítětem. Dále se zaměří na fenomén šátkování. V praktické části zjišťuje charakteristiky matek, které volí zmíněný způsob péče, jaké k tomu měly důvody, jaké mají zkušenosti a ohodnotí, zda šátkování mělo vliv na citovou vazbu. Hlavní výzkumnou metodou je dotazování.
The emotional bond between mother and child, which is worn in scarf.
Keywords: péče o dítě; citová vazba; šátkování; childcare; emotional bond; baby wrapping