Plzeň 2015 - Matějková, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá titulem Evropské hlavní město kultury, který je každoročně udělován Radou Evropské unie vybraným evropským městům. Je zmíněna jeho historie a první města, která titul získala. Důležitým kritériem je evropská a česká legislativa a způsob výběru oceněných měst. Pozornost je následně věnována statutárnímu městu Plzni ? Evropskému hlavnímu městu kultury pro rok 2015 a všem důležitým aspektům, které s nositelstvím tohoto titulu souvisejí.
Pilsen 2015
Keywords: Evropské hlavní město kultury (EHMK); Rada Evropské unie; Evropská komise; Ministerstvo kultury ČR; statutární město Plzeň; kandidatura; výběrová komise; cena Meliny Mercouri.; European Capitals of Culture (ECOC); Council of the European Union; European Commission; Ministry of Culture of the Czech Republic; Corporate Town Pilsen; Candidature; Selection Commission; Award of Melina Mercouri.