Etická reflexe pomoci lidem bez přístřeší skrze prodej časopisu Nový Prostor - Sieberová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá etickou reflexí pomoci lidem bez domova pomocí projektu prodeje časopisu Nový Prostor. Zaměřuje se především na prospěšnost prodeje časopisu s ohledem na lidskou důstojnost a základní principy sociální práce. Kromě základní charakteristiky cílové skupiny, jíž se projekt týká, charakterizuje také nejvýznamnější pohledy na lidskou důstojnost jako základ konceptu práv člověka. Teoretické poznatky, které byly načerpány z dostupné literatury, jsou doplněny polostrukturovanými rozhovory s prodejci časopisu Nový Prostor a sociálními pracovníky. V závěru se práce zabývá kritickou úvahou vybraného nástroje sociální práce, přičemž zohledňuje zejména etické hledisko a souvislosti praktického využití této metody sociální práce a nedostatků a pozitiv, která přináší.
Ethical reflection to help homeless people through the sale of "Nový Prostor" (New Space) magazine
Keywords: sociální práce s lidmi bez domova; metody sociální práce s lidmi bez domova; organizace a projekt Nový Prostor; lidská důstojnost; social work with homeless people; methods of social work with homeless people; Nový Prostor organisation and project; human dignity