Vytvoření a ověření edukačního programu za pomoci dentální hygienistky, pro žáky 2. stupně ZŠ Prachatice - Sobotík, Dalibor (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem mé bakalářské práce je vytvoření edukačního programu formou motivačního atlasu, který bude mít vliv na zlepšení orální hygieny u dětí. Zároveň je mým cílem zvýšit motivaci žáků k dodržování správné a pravidelné péče o dutinu ústní a zajistit používání správných dentálních pomůcek. V teoretické části práce je věnována pozornost anatomii dutiny ústní, zejména pak stavbě a typům zubů. Dále jsou popisovány nejčastější onemocnění dutiny ústní a jejich příčiny. Pozornost je také věnovaná povolání dentální hygienistky. Praktická část práce sestává z vyhodnocení dotazníkového šetření a provedení vyšetření u dentální hygienistky. Z výsledků práce vyplývá, že po absolvování cílené edukace a prostudování edukační příručky došlo u většiny respondentů ke zlepšení jejich orální hygieny.
Creation and verification an educational program with the help of a dental hygienist, for pupils at the second grade of primary school in Prachatice
Keywords: Dentální hygiena; prevence; zubní kaz; edukace; dentální pomůcky.; Dental hygiene; prevention; caries; education; dental tools.