Paratexty, jejich podoba a význam - Novák, Jakub (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá problematikou paratextů v literatuře a na knižním trhu se zaměřením na jejich charakteristiku, dělení a možné realizace. Předkládá příklady, především z české literatury, na nichž demonstruje konkrétní podoby a funkce paratextů. Poukazuje na různost přístupů tvoření sekundárních knižních i mimoknižních textů, jejich proměny v závislosti na datu publikování, na důležitost v literární komunikaci, na interpretační charakter paratextů a jejich impakt na jednotlivá díla.
Paratexts, their shape and significance