Zdravotní a sociální pojištění OSVČ - Závodská, Iveta (Jihočeská univerzita, 2009)
Pojištění jsou účastny OSVČ, které vykonávají samostatnou výdělečnou činnost na území České republiky a splňují podmínky, které jsou blíže popsány v této bakalářské práci. Rozlišuje se hlavní a vedlejší samostatná výdělečná činnost. Podmínky pro placení pojistného a záloh jsou různé v závislosti na skutečnosti, zda se v kalendářním roce jedná o výkon hlavní nebo vedlejší samostatné výdělečné činnosti. V teoretické části této bakalářské práce jsem se snažila postihnout systém zdravotního a sociálního pojištění v České republice a jeho poplatníky, hlavní část je ovšem zaměřena na osoby samostatně výdělečné činné v systému zdravotního a sociálního pojištění. V praktické části jsem analyzovala podnikatelskou činnosti vybraného subjektu z Jihočeského kraje, jehož hlavní činností je ''nákup zboží za účelem prodeje'' se zaměřením na elektroniku a počítačovou techniku. Snažila jsem se poukázat na odlišnosti v placení pojistného a záloh na pojistné, pokud subjekt vykonává hlavní samostatnou výdělečnou činnost nebo vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Vycházela jsem z Přehledů o příjmech a výdajích OSVČ, které mi byly poskytnuty k nahlédnutí.
Health and social insurance of self-employed
Keywords: zdravotní pojištění; sociální zabezpečení; plátce; poplatník; OSVČ; zaměstnanec; zaměstnavatel; vyměřovací základ; příjmy; legislativa; health insurance; social security; payer; contributor; self-employer; employee; employer; basis of assessment; earnings; legislation