Historický vývoj pozemkových úprav v Evropě - Zíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této bakalářské práce je zpracování přehledu vývoje pozemkových úprav v Evropě od starověku po současnost, formou rešerše, jež vznikla na základě dostupných literárních pramenů, podkladů organizace FAO a elektronické databáze ScienceDirect. Bakalářská práce zahrnuje definici pozemkových úprav, jejich význam v mnohých oblastech společnosti a vznik zemědělství, jehož postupné změny vyvolávaly nové etapy pozemkových úprav. Zvláštní pozornost je věnována území České republiky, zejména od období 18. století, jež je následováno případovými studiemi jednotlivých zemí Evropy.
The historical development of land consolidation in Europe
Keywords: historický vývoj; zemědělství; roztříštěnost; pozemkové reformy; scelování; historical development; agriculture; fragmentation; land reforms; consolidation