Etika a zdravotní handicap - Kolářová, Josefína (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce Etika a zdravotní handicap se zabývá etikou a handicapem. Je zaměřena na komunikaci a chování k lidem se zdravotním postižením. Cílem práce je poukázat na možné etické problémy při komunikaci a jednání s osobami se zdravotním handicapem a popsat neetické chování k postiženým. V teoretické části práce jsou přiblíženy pojmy handicap, etika, empatie, postižení. Dále je zde stručně popsána historie handicapu a etiky. Podrobněji je v práci popsán přehled a charakteristika postižení, postoje společnosti k postiženým lidem a komunikace s lidmi s postižením. Teoretickou část uzavírají kapitoly o socializaci a integraci zdravotně postižených. Praktická část práce popisuje pomocí kazuistik neetické chování k lidem s handicapem v různých oblastech jejich života.
Ethics and handicap
Keywords: Handicap; postižení; etika; empatie; komunikace; integrace; socializace.; Handicap; disability; ethics; empathy; communication; integration; socialization.