HLEDÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ REZISTENCE K NÁDOROVITOSTI KOŠŤÁLOVIN - Hejna, Ondřej; Kopecký, Pavel; Čurn, Vladislav (Profi Press s.r.o., 2019)
Nádorovitost košťálovin je jednou z nejvíce ohrožujících nemocí brukvovitých plodin u nás i ve světě. Původcem této choroby, Plasmodiophora brassicae, je velmi odolný patogen, jehož dlouhodobá perzistence dormantních spor na infikovaném území představuje dlouhotrvající problém. V této práci byla otestována skupina 43 vytipovaných brukvovitých zelenin a pícnin k náchylnosti na toto onemocnění. Výsledek hodnocení ukázal rezistenci u 49 procent zástupců. Největší zastoupení odolných odrůd (16 z 21) představovaly odrůdy kořenových zelenin tuřínů. Rezistence u ostatních typů brukvovitých zelenin a pícnin byla vzácná. Odolné genotypy mohou velice dobře sloužit jako výchozí šlechtitelský materiál při šlechtění proti tomuto onemocnění.
Identify of genetic resources of resistance to clubroot
Keywords: nádorovitost; nádorovka; Plasmodiophora brassicae; rezistence; clubroot; Plasmodiophora brassicae; resistance