Pastorální rehabilitace v paliativní péči o nemocné - Kašparů, Mária (Jihočeská univerzita, 2007)
V současné době je u nás pojem duchovní péče, pastorální péče nebo duchovní rehabilitace u nemocných ne zcela jasný ani co do obsahu, ani co do formy. A přesto je duchovní péče o nemocné nedílnou součástí tzv. holistického, celostního pohledu na péči o člověka. Nejde v žádném případě o péči, která je vázaná na některou náboženskou demominaci, ale musíme ji chápat jako pomoc v oblasti hodnotové orientace nemocného, protože se stává, že se na duchovní osobu nebo laika, který se věnuje duchovní rehabilitaci, obrátí i pacienti, kteří o sobě tvrdí, že jsou nevěřící, ale potřebují si pohovořit o problémech existenčního nebo filozofického obsahu, na které sami neznají odpověď, nebo u nich jde o otázky, které byly během období jejich plného zdraví někam zasunuty, ponejvíce mezi tzv. "zbytečné otázky", ale byla to nemoc, která je vynesla na povrch a nemocní si na ně sami neumí odpovědět. Obsah magisterské práce je rozdělený do dvou oddílů. V prvním je obsažena teorie, východiska a formy duchovní rehabilitace, ve druhém oddílu je statistické srovnání přístupů, názorů a postojů zdravotnických pracovníků hospicových a nehospicových zařízení k této problematice. Sumárně jde o tři základní faktory v obsahu této práce: 1) nabídnout pastorální medicínu jako jednu z možností přístupu k "duchovní rehabilitaci" a naplnění spirituálních potřeb vážně nemocných nebo umírajících, 2)poskytnout informaci o interakci medicinských oborů a psychologie s duchovním doprovázením, 3)doložení názorového spektra a zkušeností zdravotnických pracovníků # s pojmem duchovní rehabilitace.
Pastoral rehabilitation in lenitixe care of patiens
Keywords: Pastorální medicína Pastorální teologie Duchovní rehabilitace Psychoterapie Svátosti Poslední věci člověka; pastoral medicine pastoral theology spiritual rehabilitation psychotherapy sacraments last rites (to give someone the last rites)