Outstanding Dystopian Novels in Anglo-American Literature with Respect to the Position of Heroes against Society - Vosáhlo, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce je analýza a porovnání významných dystopických románů anglické a americké literatury. Práce popisuje hlavní znaky dystopií, užití síly, propagandu, cenzuru, ekonomická omezení a také postoj hlavního hrdiny vůči společnosti. Analýza porovnává romány Pán Much od Goldinga, Farmu zvířat a 1984 od Orwella, 451 stupňů Fahrenheita od Bradburyho, Konec civilizace: aneb Překrásný nový svět od Huxleyho a Železnou patu od Londona. Práce se zaměřuje na podobnosti a rozdílnosti v těchto dystopických románech.
Outstanding Dystopian Novels in Anglo-American Literature with Respect to the Position of Heroes against Society
Keywords: dystopie; Orwell; Huxley; Golding; London; Dystopia; Orwell; Huxley; Golding; London