Vliv migrace na vnitřní bezpečnost vybraných evropských států a ČR - Kolínová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce je analýza bezpečnosti ve vztahu k soudobé migrační krizi ve vybraných zemích Evropské Unie. Současně je provedena i analýza migračních tras. Snahou je hlubší uchopení a reflexe problému. V teoretické části jsou uvedeny základní informace o současném dopadu politiky otevřených hranic v Evropě na jednotlivé země. Nedílnou součástí je reflektování pozitivních i negativních dopadů přicházejících migrantů na majoritní občany daných zemí. Dále práce poskytuje základní informace z oblasti kultury islámu. Tento teoretický úvod je považován za nezbytný pro lepší uvedení čtenáře do problematiky. Použitými metodami pro vyhodnocení výsledků je kvalitativní výzkumné šetření na základě rešerše příslušné odborné dokumentace. Ke splnění cíle dopomohlo množství informací, které jsou veřejnosti poskytována k nahlédnutí, jak ze strany ministerstev, cizinecké policie, tak statistickým úřadem Evropské Unie. Nanejvýš důležitými faktory jsou již existující výzkumy, které byly v této práci také zahrnuty. Teoretický rámec práce představuje teorii migrace, zahraniční politiku a integraci, jako společný rámec nově se formující podoby Evropy. Pro zdárné řešení problému je nanejvýš vhodné alespoň okrajově postihnout kulturní specifika migrující menšiny.
The Influence of migration on internal security of selected European states and the Czech Republic
Keywords: migrace; uprchlická krize; bezpečnost; integrace; migrační politika; migration; refugee crisis; security; integration; migration policy