Hladina vitamínu D u těhotných žen - Drábková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Z literárních údajů vyplývá, že hladiny vitamínu D v české populaci nedosahují potřebné úrovně, a to především z důvodu nízké informovanosti respondentů. Hlavním cílem bylo zjistit informovanost těhotných žen týkající se fyziologie vitamínu D a vyšetřit hladinu vitamínu D v krvi u těhotných žen. Cílem bylo také získat jídelníčky od těhotných žen a zjistit, jak se během těhotenství stravují. S respondentkami byl proveden polostrukturovaný rozhovor, který obsahoval 10 otázek. Hladiny vitamínu D v krvi byla vyšetřena u 12 těhotných žen ve 30.týdnu těhotenství. Výsledky o informovanosti týkající se vitamínu D, vyšly následovně: respondentky jsou dostatečně obeznámeny o zdroji a funkci vitamínu D, dále také mají dostatečné znalosti o nedostatku tohoto vitamínu. Z výsledných údajů vyplývá, že velká část respondentek má velmi nízkou hladinu vitamínu D v krvi. Nízké hladiny vitamínu D v krvi jsou patrné i z jídelníčků, které mi respondentky poskytly, ve velké většině nebyly zařazené žádné zdroje vitamínu D (mořské ryby). Na základě zjištěných výsledků ohledně vitamínu D lze říci, že většina těhotných žen má v období těhotenství jeho nedostatek. Tuto informaci máme podloženou již zmíněnými výsledky hladin vitamínu D z krve.
Vitamin D blood level of pregnant women.
Keywords: výživa; vitamín D; těhotné ženy; novorozenci; jídelníčky; nutrition; vitamin D; pregnant women; newborn; diets