Pojetí tělesnosti u Jana Patočky - Maršák, Richard (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá tématem tělesnosti u Jana Patočky. Klíčovou pasáž práce tvoří nauka o třech pohybech lidské existence, tj. 1) pohybu zakotvení, 2) pohybu obrany a 3) pohybu pravdy. Tento problém je rozvržen Patočkou již v jeho habilitační práci s názvem "Přirozený svět jako filosofický problém" z roku 1936. Jedná se o jedinečný přístup, který byl později dále rozvíjen. Hlubší analýza Patočkova pojetí tělesnosti vede ke klíčovým otázkám fenomenologie, jako je např. zjevování, intersubjektivita či epoché.
Interpretation of Corporeality in Jan Patočka's Philosophy
Keywords: tělesnost; tělo; filosofie; fenomenologie; Jan Patočka; Corporeality; Corpus; Philosophy; Phenomenology; Jan Patočka