Vznik, provoz a další perspektiva využití vodního díla Lipno - Hommer, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce obsahuje podstatné informace o způsobu a možnostech využití vodní elektrické energie. V úvodní části je uvedena historie vzniku vodních děl, a úvod do problematiky fyzikálních základů přeměny energií. Dále je provedena rešerše dostupných informačních zdrojů o historii, technologii výroby elektrické energie a konstrukčním řešení vodních elektráren Lipno I a II, se zmínkou o nerealizovaném projektu přečerpávací elektrárny Lipno III. Závěr práce zhodnocuje vytyčené cíle a vytváří krátký souhrn.
Establishment, operation and further perspective of the hydro-electric plant Lipno
Keywords: Vodní elektrárna; přehrada; přeměna energie; Lipno I; Lipno II; Lipno III; povodeň.; Hydroelectric power; dam; energy conversion; Lipno I; Lipno II; Lipno III; flood.