Vyhodnocení mezoklimatu a jeho vliv na uplatnění ekologického zemědělství v zájmové lokalitě. - Koukol, Marek (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této práce je vyhodnotit mezoklima v oblasti Hamer, kde se nachází farma zabývající se zemědělstvím, se snahou o udělení licence ekologického zemědělství. Je mnoho aspektů, které mají vliv, jak se musí hospodařit na obdělávané ploše luk a pastvin. Je zjištěno, co farmu zvýhodňuje a zároveň i znevýhodňuje - jak z hlediska geografického, tak i hlediska meteorologického. Je zjištěno, že vliv takovéto zemědělské činnosti má na krajinu a i na člověka velmi kladný vliv. Tímto zemědělstvím jsou produkovány zdravotně nezávadné potraviny a biomasa, kterou jsme schopni dál užitečným a nezatěžujícím způsobem zužitkovat na výrobu energií. Je potřeba stále více těchto farem se zaměřením především na kvalitu, než kvantitu.
EVALUATION OF MEZZOCLIMATE AND ITS INFLUENCE ON THE APLICATION OF ECOLOGICAL AGRICULTURE IN AN INTEREST
Keywords: Ekologické zemědělství; Mezoklima; zemědělství; ecological agriculture; mezzoclimate; agriculture