Vedlejší účinky radioterapie a informovanost pacientů o těchto účincích - Chmelíková, Helena (Jihočeská univerzita, 2010)
Onkologická onemocnění jsou jedním z nejzávažnějších celosvětových zdravotních problémů. Zhoubným nádorem onemocní v průběhu života každý třetí občan České republiky. Jednou z hlavních metod léčby onkologického onemocnění je radioterapie. K léčbě se využívá ionizující záření, které však s sebou nese také řadu nežádoucích vedlejších účinků. V praktické části jsem se zaměřila zejména na informovanost pacientů o nežádoucích účincích léčby. Pro získání informací jsem zpracovala dotazník, na jehož vyplňování se podílelo 250 pacientů z celé České republiky. Výzkum byl anonymní pro pacienty i pro nemocnice, ve kterých byl průzkum proveden. Ve výsledcích většina pacientů uvedla, že obdržené informace jsou dostatečné. Přesto však 57 % z dotázaných pacientů dodává, že by uvítali více informací i z ostatních zdrojů, především pak z letáků a internetu. Neméně podstatnou součástí této práce se tedy stal leták pro pacienty, který informuje o radioterapii jako takové a především pak o vedlejších účincích a možnostech léčby.
Side Effects of Radiotherapy and Patients´ Awareness of these Effects
Keywords: Radioterapie; vedlejší účinky; informovanost; dotazník; pacient; ionizační záření; radiotherapy; side effects; awareness; questionnaire; patient; ionizig radiation