Řízení pohledávek ve vybraném podniku - Reinoldová, Monika (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou pohledávek ve vybraném podniku, který se zaměřuje na výrobu produktů v oblasti měřicí techniky, zabezpečených komunikací a monitorování sítí. Pohledávky představují značnou část aktiv, jejichž výše a rychlost splacení mají významný vliv na finanční stav firmy a úzce souvisí s etikou podnikání a poctivostí v obchodních vztazích. Cílem práce je komplexní zmapování pohledávek od jejich vzniku, přes jejich ocenění a zajištění, až k úhradě či řešení problémů s jejich nedobytností. Práce je rozdělena do dvou částí. První část práce seznamuje s vymezením a klasifikací pohledávek dle různých hledisek, jejich evidencí a oceňováním při odlišných okamžicích, vznikem a zánikem, nejpoužívanějšími způsoby jejich zajištění, možnostmi vymáhání a okrajově také jejich cesí. Závěr první části se věnuje opravným položkám k pohledávkám a také jejich odpisu. Druhá část charakterizuje konkrétní podnik a představuje strukturu jeho pohledávek ve výkazech i v účetním software. Dále je provedena analýza způsobů oceňování, vzniku a zániku pohledávek, zajišťovacích prostředků a tvorby opravných položek k pohledávkám. Závěrečná část obsahuje finanční analýzu pohledávek vybraných poměrových ukazatelů a následně je provedeno zhodnocení stávajícího systému řízení pohledávek a v případě shledání nedostatků budou podniku předloženy možné návrhy na zlepšení současné situace z oblasti pohledávek.
Management of receivables in the selected company
Keywords: klasifikace pohledávek; oceňování pohledávek; opravné položky k pohledávkám po splatnosti; zajišťovací instrumenty; finanční analýza pohledávek; classification of receivables; valuation of receivables; allowance on overdue receivables; security instruments; financial analysis of receivables