Morfologická variabilita rodu Trachelomonas (Euglenophyceae, Euglenida) - Paulíková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem morfologické variability běžně vyskytujících se druhů Trachelomonas. Teoretická část práce se věnuje tématu morfologické variability rodu Trachelomonas. V praktické části, byla za využití programů geometrické morfometriky sledována tvarová variabilita populací druhů Trachelomonas hispida a Trachelomonas armata. Výsledky byly zasazeny do kontextu s fyzikálně-chemickými podmínkami prostředí.
Morphological variability of the genus Trachelomonas (Euglenophyceae, Euglenida)
Keywords: Trachelomonas; krásnoočka; lorika; morfologie; variabilita; geometrická morfometrika; Trachelomonas; euglenids; lorica; morphology; variability; geometric morphometrics