Kvalita života rodin mentálně postižených jedinců - Abesková, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2009)
Na rodinu nejčastěji pohlížíme jako na malou sociální skupinu, jejíž základní charakteristikou je vzájemná součinnost všech jejich jednotlivých členů. Ti jsou navzájem spjati řadou vztahů. Poněvadž každý člen rodiny je individuální a originální osobností, je i rodina, kterou tvoří, také individuálním, originálním a neopakovatelným společenským organismem. To platí o každé jiné rodině i o rodině s postiženým dítětem. Soužití v jedné či druhé rodině má totiž tytéž základní charakteristiky. Hovoříme-li o kvalitě života lidí, můžeme mít na mysli různý rozsah pojmu člověka. Je možno hovořit o kvalitě života jednotlivého člověka, ale také o kvalitě života více lidí, např. o kvalitě života v rodině. Cílem diplomové práce bylo právě zjistit kvalitu života rodin žijících s lehce mentálně postiženým jedincem (IQ 50-60). Zjistit jejich odlišnost od rodin, kde nežije žádný mentálně postižený jedinec. A to za pomoci PedsQL dotazníku, který je dostatečným měřítkem pro zjišťování této problematiky. Informace potřebné pro zpracování diplomové práce byly získány prostřednictvím studia odborných materiálů. Pro zmapování kvality života rodin byl proveden kvantitativní výzkum. Sběr dat byl realizován metodou dotazování, technikou dotazníku. Tento dotazník, který sestavil James Walter Varni Ph.D., byl rozdán dvěma skupinám - rodinám, ve kterých žije lehce mentálně postižený jedinec (IQ 50-69) a rodinám s dětmi, kde nežije žádný mentálně postižený jedinec. Dotazník obsahoval 8 oblastí, ve kterých by mohly mít jednotlivé rodiny problémy. Cíl diplomové práce byl splněn a hypotéza, že kvalita života rodiny s lehce mentálně postiženým jedincem, jehož inteligenční kvocient se pohybuje v rozmezí 50-60 bodů, bude odlišná od kvality rodiny, ve které nežije žádný mentálně postižený jedinec, byla výzkumem potvrzena. Určité otázky v dotazníku prokazatelně ukázaly nižší kvalitu života rodin žijících s lehce mentálně postiženým jedincem.
Quality of life families mentally disabled persons
Keywords: Rodina; mentálně postižený jedinec; lehce mentálně postižený jedinec; rodina s postiženým jedincem; kvalita života; Family; mental disorder people; slight mental disorder people; family with mental disorder people; life quality