Matematika ve světě sportu - Dočekalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá matematikou ve světě sportu. Cílem bylo ukázat, jak je matematika pro sport důležitá a její velké využití. Práce se dělí na dvě části. V první podrobně rozebíráme atletický desetiboj. Konkrétně se zabýváme bodovacím systémem, nárůsty bodů, procentuálními rozdíly a vlivem jednotlivých výkonů v různých disciplínách. Text by měl sloužit i jako rada pro trenéry desetibojařů, a to jakým směrem by měli vést svoje tréninky pro zlepšení svých svěřenců. Poslední část kapitoly se věnuje porovnání výsledků nejlepších desetibojařů. Druhá část rozebírá biatlon. Opět jsou hlavní náplní práce úpravy systémů bodování a různé strategie biatlonistů, do kterých zahrnujeme i vliv vnějších podmínek. Práce řeší pouze vytrvalostní závody a sprinty u celkem osmi vybraných závodníků. V závěru práce jsou také rady a tipy pro zlepšení výkonnosti závodníků.
Mathematics in the world of sports
Keywords: Matematika; sport; bodování; bodovací tabulky; atletický desetiboj; biaton; Mathematics; sport; scoring; scoreboards; athletic decathlon; biathlon