Kognitivně - psychologické přístupy k řešení problémů a jejich pedagogické vedení - Mašková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá kognitivně - psychologickými přístupy k řešení problémů a návrhem metodiky využití těchto přístupů k řešení problémů u předškolních dětí. Teoretická část seznamuje s kognitivně - psychologickými přístupy k řešení problémů, především však s přístupem k řešení problémů pomocí hledání analogií. Dále představuje teorie kognitivního vývoje předškolních dětí s příklonem k jedné z nich, využití poznatků v Rámcovém vzdělávacím programu předškolního vzdělávání a rozvojem kompetence k řešení problému u předškolních dětí. Praktická část navrhuje metodiku rozvoje kompetence k řešení problému pomocí hledání analogií u dětí předškolního věku.
Cognitive - Psychological approaches to solving problems and their teaching apprehension
Keywords: kognitivní psychologie; řešení problémů; kognitivní vývoj; předškolní děti; metodika; cognitive psychology; solving of problems; cognitive development; preschool children; methodology