Význam rodin v chovu chladnokrevných plemen koní - Hošková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce má za cíl zpracovat přehled o aktuálních rodinách chladnokrevných plemen koní chovaných v České Republice. Na základě chovatelské evidence a informací získaných u Uznaných chovatelských sdružení je zpracován přehled o rodinách, které se aktuálně vyskytují v chovu chladnokrevných plemen koní (českomoravský belgický kůň, norický kůň a slezský norik). U jednotlivých rodin jsou uvedeny informace o jejich rozšíření (počet klisen v rodině), vzhledem k absolvování zkoušek výkonnosti. K získání širšího náhledu na problematiku chovu chladnokrevných koní v ČR je do této práce zahrnuto zkoumání zázemí osob chovatelů z hlediska motivace, míry zájmu a ambicí chovatelů chladnokrevných koní. Pramenem informací je seriál Jindřišky Svobodové o chovatelích chladnokrevných koní uveřejněný v časopise Jezdectví v roce 2015 nazvaný "Seriál o nové generaci, která se věnuje koním, jež měli být pro svoji "společenskou přebytečnost" odsouzeni k depozitu skanzenů a archívů." Ze zjištěných výsledků jsou vyvozeny závěry a doporučení pro chovatelskou činnost Uznaného chovatelského sdružení.
The importance of families in breeding cold-blooded horse breeds
Keywords: koně; chladnokrevníci; rodiny; výkonnost; plemeno; význam; chov; využití; životní styl; horses; cold-blooded; families; efficiency; breed; meaning (importance); breeding; usage; lifestyle