Dodržování standardu ošetřovatelské péče u pacientů po koronarografii - Žahourková, Marie (Jihočeská univerzita, 2010)
Ischemická choroba srdeční je v České republice již několik let prvořadým zdravotním problémem, protože je příčinou takřka třetiny úmrtí a u stejně početné skupiny kvalitu života významně zhoršuje. Kardiovaskulární nemoc zůstává navzdory pokroku a různým druhům terapie hlavním zdravotním problémem dnešní populace. K rychlému a velmi efektivnímu zhodnocení stavu koronárních tepen je dnes využívána selektivní koronarografie. Jedná se o invazivní vyšetření, které umožňuje zobrazení věnčitých tepen srdce. Koronarografie je dosud nepřekonaná diagnostická vyšetřovací a současně léčebná metoda, která je v dnešní době velmi využívaná. Díky ní se podstatně zlepšuje prognóza kardiovaskulárních onemocnění. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit spokojenost pacientů s ošetřovatelskou péčí po koronarografii. K tomuto cíli jsem formulovala první hypotézu: Pacienti jsou spokojeni s ošetřovatelskou péčí po koronarografii. Dále jsem zjišťovala jaká je příprava pacienta před koronarografií v souvislosti s následnou ošetřovatelskou péčí. K tomuto cíli se vztahuje hypotéza číslo dvě: Pacienti hodnotí pozitivně přípravu před koronarografii prováděnou sestrami. Posledním cílem bylo zjistit, jak sestry dodržují standard ošetřovatelské péče u pacientů po koronarografii. K tomuto cíli byly vytvořeny výzkumné otázky. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Část teoretickou kde je popsána ischemická choroba srdeční, koronarografické vyšetření a ošetřovatelská péče u pacientů před a po tomto výkonu. A část praktickou, která obsahuje vlastní šetření. To bylo realizováno formou kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Výsledky kvantitativního šetření nám potvrdily obě stanovené hypotézy. Ze zodpovězených výzkumných otázek vztahujících se ke kvalitativnímu šetření vyplývá, že kardiologické sestry dodržují standard ošetřovatelské péče u pacientů po koronarografii. Díky dodržování ošetřovatelského standardu se předchází případným závažným komplikacím. Snižuje se doba hospitalizace a celkový proces uzdravování může být podstatně zkrácen. V neposlední řadě má kvalitní péče vliv na spokojenost a dobrý psychický stav pacienta. Všechny tři stanovené cíle byly pomocí výsledků šetření zodpovězeny.
Meeting the nursing care standards with patients who have undergone coronarography
Keywords: sestra ošetřovatelský proces ischemická choroba srdeční informovaný souhlas selektivní koronarografie standard edukace; nurse nursing care ischemic heart disease informed consent selective coronarography standard education