Nošení barefoot obuvi z hlediska fyzioterapie a ortopedie - Rudolfová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2020)
V mé bakalářské práci se zabývám nošením barefoot obuvi z hlediska fyzioterapie a ortopedie a zabývám se jejich vlivem na muskuloskeletální aparát. V teoretické části bakalářské práce popisuji kineziologii nohy a její deformity, klenbu nožní, propriocepci, možnosti vyšetření nohou. Zabývám se i problematikou nošení obuvi. Praktickou část práce tvoří kvalitativní výzkum, který proběhl na základě podrobného vyšetření s asi dvaceti testy. Do výzkumu bylo celkem zahrnuto dvacet osm probandů ve dvou skupinách-skupina barefoot uživatelů a kontrolní skupina uživatelů jiné obuvi než barefoot. Skupina barefoot uživatelů se skládá z devíti žen a pěti mužů. Kontrolní skupina je v zastoupení osmi žen a šesti mužů. Cílem práce bylo zmapovat možnou změnu pohybového aparátu po přechodu na barefoot obuv, jak nošení barefoot obuvi může ovlivňovat pohybový aparát a jaká jsou možná pro a proti nošení barefoot obuvi. Benefity nošení barefoot obuvi dle mého výzkumu spočívají ve spokojenosti probandů, v lepší práci prstců ve stereotypu chůze i ve stoji a také v lepším osovém postavení prstců. Proti, a tedy zápory barefoot obuvi, jsou dle probandů její cena a chůze po tvrdém povrchu. Ze změn pohybového aparátu, které jsem zmapovala, byly nejvýznamnější změny ve stereotypu chůze, konkrétně v odrazové fázi kroku, postavení prstců, dále změny v testech rovnováhy a v držení těla. Práce může sloužit jako edukační materiál pro ty, kteří uvažují o koupi barefoot obuvi nebo chtějí přejít na bosou chůzi. Také pro ty, kteří již barefoot obuv nosí, zajímají se o ní, nebo pro studenty fyzioterapie.
Wearing Barefoot Footwear from the Point of View of Physiotherapy and Orthopaedics
Keywords: barefoot; bosá chůze; deformity nohou; plochonoží; fyzioterapie; barefoot; barefoot walking; foot deformities; fallen arches; physiotherapy