Etologické projevy u krav chovaných v systému bez tržní produkce mléka - Veselá, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo vyhodnotit dynamiku základních životních projevů u krav chovaných v systému bez tržní produkce mléka v podhorských podmínkách. Byla zvolena metoda přímého skupinového pozorování s délkou intervalu 10 minut. Délka pastvy byla nejvyšší na podzim 59,6 % dne a nejkratší v zimě 30,8 % dne. V závislosti na prodlužující se délce stání se zkracovala aktivita ležení z jarního období 15,3 % na 5,7 % dne v zimním období. Z výsledků vyplývá, že chov masného skotu je z pohledu welfare a adaptability stáda v podhorských oblastech vhodný.
Ethological manifestation at the beef cows bred in the system without market milk production
Keywords: etologie; skot; pastva; welfare; ethology; cattle; pasture; welfare