Komplexní přístup poskytovatele zdravotnické záchranné služby k transportu pacienta s vysoce nakažlivou nemocí - Mach, Rostislav (Jihočeská univerzita, 2019)
V diplomové práci "Komplexní přístup poskytovatele zdravotnické záchranné služby k transportu pacienta s vysoce nakažlivou nemocí" jsme se zaměřili na činnosti členů výjezdové skupiny poskytovatele zdravotnické záchranné služby při ošetřovatelské péči a transportu pacienta, u kterého orgán ochrany veřejného zdraví vyslovil podezření na vysoce nakažlivou nemoc a nařídil transport tohoto pacienta v transportním izolačním prostředku osob. Teoretická část této práce definuje pojem vysoce nakažlivé nemoci, charakterizuje jednotlivé původce nákaz a způsob jejich přenosu na člověka. Při popisu zástupců vysoce nakažlivých nemocí jsou vybrána onemocnění s mezilidským přenosem, vyznačující se vysokou morbiditou a letalitou. Zmiňujeme nebezpečí zneužití biologického agens, způsoby ochrany před infekcí a druhy dekontaminace. Popisujeme prostředky osobní ochrany používané členy biohazard týmů i klimatické faktory, které ovlivňují práci v osobních ochranných pracovních pomůckách. Dále se věnujeme právním a vnitřním předpisům, které souvisejí s danou problematikou s cíleným rozborem typové činnosti zabývající se logistikou postupů složek integrovaného záchranného systému při řešení mimořádné události s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci. Výzkum v praktické části je zaměřen na cíle, týkající se optimalizace ošetřovatelské péče u pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, který byl uložen v transportním prostředku osob, zkoumající vliv osobních ochranných pracovních prostředků používaných členy výjezdových skupin na řízení vozidla zdravotnické záchranné služby, a analyzující klimatické vlivy prostředí sanitního vozu a transportního izolačního prostředku osob. Těchto cílů je dosaženo za pomoci plánovaných experimentů, jejichž výsledky jsou podkladem pro zodpovězení výzkumných otázek.
A comprehensive approach of emergency medical services providers to a transport of a pacient suffering from a highly contagious disease
Keywords: Vysoce nakažlivá nemoc; biologická agens; biohazard; ošetřovatelská péče; zdravotnická záchranná služba; STČ 16A/IZS; transport pacienta; Highly - contagious disease; biological agent; biohazard; nursing care; emergency medical services; patient transportation