Motivace a stimulace pracovníků v gastronomii - Rossmannová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je analýza motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku z odvětví gastronomie a vytvoření návrhů na odstranění případných nedostatků. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy, které jsou spojeny s motivací a stimulací a to např. motiv, stimul, dynamika motivace. Dále se teoretická část věnuje charakteristice manažera, jeho činnostem a rolím. Také se zabývá tím, jak by zaměstnanci gastronomie měli být hodnoceni a odměňováni. Praktická část obsahuje dvě analýzy. První analýza se zabývá motivací a stimulací konkrétního podniku, která je provedena na základě rozhovoru s manažerem a dotazníkového šetření zaměstnanců. Druhá byla provedena formou dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 63 respondentů, kteří pracuji v různých gastronomických podnicích v okrese České Budějovice. Data, která jsou získaná z výzkumu jsou vložena do tabulek a grafů a zároveň jsou klíčová pro navrhované změny. V závěru práce jsou uvedeny návrhy a změny, které by měly přispět ke zlepšení současného stavu organizace.
Motivation and Stimulation of Workers in Gastronomy
Keywords: Motivace; stimulace; gastronomie; motiv; stimul; manažer; Motivation; stimulation; gastronomy; a motiv; an incentive; manager