Rituály jako cesta k usnadnění změny - Kočová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce "Rituály jako cesta k usnadnění změny" se zabývá významem rituálů v životě dítěte. V teoretické části je pojem rituál vysvětlen, dále je popsán význam rituálů v jednotlivých vývojových fázích dítěte s důrazem především na předškolní období. Tato část je také zaměřena na psychickou odolnost předškolního dítěte a s tím související prožívání strachu, stresu a změn. Praktická část se věnuje zjištění, jaké rituály jsou používané v mateřských školách, jak působí na děti a jak na ně děti reagují. Pro toto zjištění je zvolena výzkumná metoda přímého pozorování rituálů v mateřských školách.
Rituals as a way to facilitate change
Keywords: rituál; dítě; mateřská škola; jistota; změna; ritual; child; kindergarten; assurance; change