Antropologická východiska etablovaných politických stran v ČR s ohledem k sociální problematice - Charyparová, Elena (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce mapuje základní dějinná antropologická východiska a odlišné představy o člověku, na základě kterých se formovaly různé politické teorie a jednotlivé politické ideologie. Z těchto politických ideologií pak čerpají klíčové principy i současné etablované politické strany České republiky a vytvářejí podle nich své dlouhodobé politické programy. Práce se zaměřuje na otázky sociálního charakteru, které jsou nedílnou součástí každého politického programu jednotlivých politických stran a současně nejvíce reflektují a odpovídají na základní potřeby i zájmy každého člověka. Nakonec práce vyzdvihuje základní uznávané hodnoty všech uvedených politických stran, mezi které patří pojmy jako jsou svoboda, rovnost, spravedlnost a solidarita.
The Anthropological Bases of the Well-established Political Parties in the Czech Republic with Regard to Social Problems
Keywords: člověk; politické teorie; politické ideologie; politické strany; politický program; sociální; svoboda; rovnost; solidarita; spravedlnost.; human being; political theories; political ideologie; political parties; political platform; social; freedom; equality; solidarity; fairness.