Analýza ukazatelů reprodukce ve šlechtitelském chovu hus - Zemanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci byla sledována reprodukční užitkovost ve šlechtitelském a rozmnožovacím chovu hus. Ve šlechtitelském chovu byly zjištěny lepší hodnoty v roce 2012 než v roce 2013. V roce 2012 byla vyšší oplozenost vajec o 4,61 % (průměr 49,65 %) a líhnivost z vložených vajec o 3,83 % (průměr 39,01 %). Líhnivost z oplozených vajec byla v obou letech téměř shodná, s průměrnou hodnotou 78,63 %. Nejlepší výsledky vykázaly kmeny číslo 1, 3 a 4, nejhorší hodnoty byly zjištěny u kmene číslo 41. V rozmnožovacím chovu byly sledovány vybrané ukazatele u hus na 4 rybnících. Průměrná oplozenost vajec byla 58,26 %, výrazně vyšší hodnota byla zjištěna na Jakulském rybníku (72,34 %). Průměrná líhnivost z vložených vajec dosáhla 46,46 %, nejvyšší hodnota byla také na Jakulském rybníku (56,22 %). U ostatních rybníků byly výsledky vyrovnané. Líhnivost z oplozených vajec dosáhla průměrné hodnoty 79,10 %, nejvyšší byla zjištěna na rybníku Lomský (84,45 %), následoval rybník Velebil (79,42 %). Husy chované na rybníku Lomský měly vejce s nejnižší oplozeností, ale s nejvyšším procentem líhnivosti z oplozených vajec. U hus chovaných na rybníku Velebil došlo v roce 2013, ve srovnání s rokem 2012, ke zvýšení sledovaných ukazatelů. Na rybnících Byňovský, Jakulský a Lomský došlo v roce 2013 naopak k jejich snížení. U oplozenosti vajec byla zaznamenána menší diference u hus chovaných na rybníku Jakulský a Lomský. U ukazatelů líhnivosti jak z vložených, tak i oplozených vajec byl zjištěn menší rozdíl u hus chovaných na rybníku Byňovský a Jakulský.
Analysis of reproduction parameters in the grandparent stock of geese.
Keywords: husy; reprodukční ukazatele; geese; reproductive performance