Diagnostika vybraných prekonceptů k technickému vzdělávání žáků 4. a 5. tříd ZŠ - Meškanová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou a diagnostikou vybraných prekonceptů technické výchovy. V teoretické části byla přiblížena teorie konstruktivismu, žákova pojetí učiva, prekonceptů, metod sběru dat a obsahutechnického vzdělávání na základní škole. Praktická část reprezentuje míru zastrukturování prekonceptů pomocí dotazníků a pomocí kognitivních map. V praktické části jsou uvedeny informace o provedeném výzkumu, zpracování jeho výsledků a následné vyvozené závěry Výzkumným vzorkem byli žáci 4. a 5. tříd ZŠ Králův Dvůr.
Diagnosis of Selected pre-Concepts Towards Technical Education of 4th and 5th Grade Pupils
Keywords: konstruktivismus; žákovo pojetí učiva; diagnostika prekonceptů; technická výchova; primární škola; pedagogický výzkum.; constructivismus; concept of curriculum; diagnosis preconceptions; TechnicalEducation; primary scholl; educational research.