Ilustrace pro děti očima dětí mladšího školního věku v rámci PVČ - Vaňásková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá ilustrací pro děti a jejím vnímáním dětmi mladšího školního věku v rámci pedagogiky volného času. Práce sestává ze dvou částí, a to části praktické a teoretické. Teoretická část charakterizuje mladší školní věk z pohledu vývojové psychologie a činitele podílející se na výchově a volnočasovém zaměření dítěte. Dále je zde představena ilustrace jako součást umění, její historický vývoj a vývoj české ilustrace pro děti. Zmíněna je také osobnost ilustrátora, jeho výtvarná řeč a v neposlední řadě jsou v práci představeni významní ilustrátoři 20. století a jejich tvorba určená dětem. Praktická část je zaměřena na realizaci projektu, která sestává ze dvou hlavních částí. První část tvoří aktivity související s literaturou a s ilustracemi pro děti, které jsou podkladem pro kvalitativní výzkum. V druhé části je prostřednictvím rozhovoru u dětí zjišťováno, jak vnímají jednotlivé oblastí vztahující se k ilustraci a její výtvarné formě.
Illustrations for Children in a view of Children Younger School Age within the Scope of the Leisure Time Education
Keywords: mladší školní věk; výtvarné umění; výtvarné prvky; ilustrace pro děti; ilustrátoři; volný čas; fantazie; tvořivost; média; projekt; kvalitativní výzkum; rozhovor; analýza rozhovorů; Younger School Age; Art; Art elements; Illustration for children; Illustrators; Leisure time; Fantasy; Creativity; Media; Project; Qualitative research; Interview; Interview analysis