Vyhodnocení stávajícího územního plánu v kontextu rozvoje venkovského prostoru - Koprová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Ochrana a tvorba funkční, harmonické a udržitelné krajiny se zaměřuje na dva hlavní nástroje, které ovlivňují vzhled krajiny nejvíce. Těmito nástroji jsou územní plány a komplexní pozemkové úpravy. Diplomová práce "Vyhodnocení stávajícího územního plánu v kontextu rozvoje venkovského prostoru" se zabývá problematikou součinnosti právě těchto dvou nástrojů. Důležitými body obou nástrojů jsou návrh plánu společných zařízení pozemkových úprav a vymezení veřejně prospěšných staveb a veřejně prospěšných opatření v návrhu územního plánu. Právě těmito body jsou formulovány veřejné zájmy pro další rozvoj území. V praktické části jsou teoretické poznatky získané při psaní této diplomové práce převedeny do praxe a vztaženy na katastrální území Štítary na Moravě. V závěru diplomové práce je provedeno vyhodnocení a shrnutí získaných poznatků a návrh změn, které budou lépe odpovídat potřebám území.
Evaluation of the current territorial plan in the context of rural area development
Keywords: územní plán; rozvoj venkova; vyhodnocení; ground plan; rural development; evaluation